Actueel

tunnelvisie

De zuidelijke ringweg wordt de komende jaren flink op de schop genomen. Niet iedereen is daar even blij mee. Met name de bewoners van de omliggende wijken vrezen veel verkeersoverlast omdat de nieuwe weg vooral een doorgaand karakter heeft en het lokale verkeer daardoor de wijken door moet.

Onder de naam ‘Groningen Verdient Beter’ hebben een aantal wijkorganisaties zich verenigd en zich zeer kritisch opgesteld tegenover de plannen.  Hoe dan ook, de aanpak van de ring is van start gegaan en dat betekent dat we er het beste van moeten maken, met zijn allen. Dat betekent ook dat we met de bewoners van de omliggende wijken in gesprek moeten blijven al zijn ze nogal ontevreden over de gang van zaken.

We schrokken dan ook toen Groningen Verdient Beter zich bij ons meldde en zei dat het college niet reageerde op brieven die zij stuurden over de veiligheid van de weg. Het waren nette brieven, kritisch, maar met goede vragen. Eén punt sprong eruit, de tunnels. De nieuwe weg komt ter hoogte van het Sterrebos en het DUO gebouw verdiept te liggen en wordt afgedekt met drie deksels. Omdat er ook gevaarlijke stoffen vervoerd worden over de weg was de vraag of de weg wel aan de veiligheidseisen voldoet. Aan tunnels worden strengere eisen gesteld dan aan viaducten en dat is nu juist wat het waren, viaducten, zo zei onze wethouder Paul de Rook (D66) van verkeerszaken. Groningen Verdient Beter wees ons en het college erop dat niemand minder dan de minister zelf er anders over dacht. In een officieel stuk bij de Raad van State werden onze toekomstige ‘viaducten’ als tunnels in de categorie A betiteld. Maar dan gelden er ook andere veiligheidseisen was de op zich logisch klinkende conclusie van Groningen Verdient Beter.

Tijd voor actie! Ook wij willen weten of de tunnels aan de veiligheidseisen voldoen want over veiligheid wil je met zo weinig mogelijk twijfels blijven zitten. Omdat we er niet zeker van zijn dat het college reageert op de brief van Groningen Verdient Beter hebben we het de wethouder maar zelf gevraagd en daar kan hij niet omheen. We hebben hem ook gevraagd of het klopt dat hij niet reageert op brieven van Groningen Verdient Beter en als dat klopt, waarom dan geen reactie?

We zijn benieuwd naar zijn reactie, wie heeft het bij het juiste eind, de wethouder of de minister?

Zijn het tunnels of toch viaducten? Je zou er bijna bij vergeten dat het om veiligheid gaat en niet om een woordenstrijd. Typisch politiek, het gaat er niet om wat je doet maar wat je zegt. Dat willen wij doorbreken, wij doen wat we zeggen!

Zie hier ook onze Marjet bij OOG over de kwestie.

 

Deel dit bericht:

Steun ons en help Groningen vooruit