Actueel

Woontoren aan de Reitdiephaven?

Wie wind zaait zal storm oogsten.

De Reitdiephaven is één van de mooiste plekjes van Groningen. Sterker nog, van de hele wereld! Het behoort tot de top 20 van meest gefotografeerde plekken in de wereld. (bron: Pinterest)
Het is dan ook niet verwonderlijk dat een projectontwikkelaar dacht dat hij op een open plek aan de oostkant van de haven mooi een torenflat kon bouwen. Wat een uitzicht zouden die bewoners hebben!

woningtekort
Wat wel verwonderlijk is dat de Groninger wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) met deze projectontwikkelaar in zee wil gaan om dit plan te realiseren. ‘We hebben immers woningtekort en zulke goede plekken voor zulke gebouwen zijn schaars’, zo redeneerde hij. Er was natuurlijk nog wel een probleempje, de buurt, die zou fel tegen zijn. ‘Nou’, dacht slimme Roeland, ‘Dat varkentje was ik wel even’.

Buurt is fel tegen
Hij liet een buurt enquête houden en de uitkomst was niet verwonderlijk, de bewoners zagen niets in de plannen en de argumenten die ze aanvoerden had je van tevoren ook kunnen bedenken, past niet in de omgeving, verpest de sfeer van de haven, schaduw, wind en parkeeroverlast. ‘Het is ook altijd hetzelfde’, zal Roeland gedacht hebben. ‘Weet je wat, ik zeg gewoon dat het geen goede argumenten zijn, maak de toren iets minder hoog en wat smaller en jas het door de gemeenteraad’.

D66 heeft de sleutel in handen
Zo gezegd en zo geprobeerd. De bewoners op hun beurt gingen niet afwachten wat er zou gebeuren. Er kwam een heus actiecomité die de raadsfracties goed lieten weten hoe de bewoners er over dachten. Ook waren er vertegenwoordigers van de bewoners die gebruik hebben gemaakt van hun recht om in te spreken bij de raadscommissievergadering. Resultaat: PvdA, VVD en Groen links waren voor de bouw van de toren, D66 twijfelde en heeft nog geen standpunt ingenomen, de rest was tegen. D66 gaat de doorslag geven. Eén van hun twee wethouders, Ton Schroor, heeft zich al als tegenstander verklaard. Zal de rest van de partij volgen of wordt Reitdiephaven verkwanseld aan de belangen van een projectontwikkelaar en een volgzame wethouder?

Deel dit bericht:

Steun ons en help Groningen vooruit